Erdoğan-Trump görüşmesi ardından THY ekonomik sıkıntıdaki ABD Boeing firmasının yakın zamanda arızalardan dolayı durdurulan 737 Max ve lüks 787lerden 225 adet uçakla tarihinin en büyük alımını yaptı
26 Eylül 2025
Türk Hava Yolları 225 uçak alımı için Boeing ile görüşmelerini tamamlayarak gelişmeyi Kamu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamada ilan etti. 2029-2034 yılları arasında teslim edilmek üzere Boeing firmasına 50’si kesin, 25’i opsiyon olmak üzere toplam 75 adet B787-9 ve B787-10 Dreamliner, 100’ü kesin, 50’si opsiyon olmak üzere toplam 150 adet 737-8/10 MAX siparişi verildiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu uçakların kanat üstü motor, yedek motor ve motor bakım hizmeti için Rolls-Royce ve GE Aerospace firmalarıyla müzakerelerin devam ettiği belirtildi. 737 MAX’lar 230’a ulaşan yolcu taşırken 787’ler de en geniş gövdeli dev uçaklar olarak biliniyor.
Uçakların 2029 yılından itibaren 2034 yılına kadar teslimi planlanıyor. THY, ilgili siparişlerin devreye girmesiyle birlikte 2035 yılına kadar filosunun tamamen yeni nesil uçaklardan oluşmasını planlıyor. Bu dönüşümle birlikte şirketin operasyonel verimliliğinin artması ve yıllık ortalama büyüme oranının %6 seviyesinde gerçekleşmesi hedefleniyor.
Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, alım anlaşmasının şirketin vizyonu açısından önemli olduğunu, bunun 800 uçaklık filoya ulaşmayı hedefleyen 2033 vizyonlarının önemli bileşenlerinden biri olduğunu açıkladı. Boeing CEO’su Stephanie Pope ise THY’nin 787 Dreamliner ve 737 MAX’i seçmesinden gurur duyduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile yaptığı görüşmede, THY’nin ihtiyaçları için Boeing alımı da gündeme gelmesi bekleniyordu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, ziyaretten çok önce, Boeing’den 300 uçak alımı için sözleşme şartları ve teslimat takvimi üzerinde görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, 8 Haziran 2025 tarihinde, Hindistan’da yapılan IATA toplantısındaki açıklamasında, siparişin hayata geçebilmesi için Boeing’in fiyat, teslimat ve motor bakım maliyetleri konularında iyileştirme yapmasını beklediklerini söylemişti. THY iki sene evvel 2030’a kadar filosuna 600 yeni uçak almayı planladığını duyurmuştu. Bu uçakların 300’ünün Airbus’tan alınacağı belirtilirken, Boeing’den 300 uçak satın alınacağı ve bunların 787 Dreamliner ve daha küçük 737 MAX modellerinden oluştuğu ifade edilmişti.
737 MAX 8 maksimum 210 kişilik oturma kapasitesine sahip. 737 MAX 9 ise, maksimum 220 yolcu kapasiteli, 3798 mil menzilli. 737 MAX 10 ise 230 kişilik maksimum oturma kapasitesiyle en büyük MAX.
THY, Boeing Dreamliner’ın yüzde 25 yakıt verimliliğiyle operasyonel maliyetleri azaltmayı amaçlıyor. THY alınacak uçaklarla, özellikle ABD, Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu uçuşlarındaki yoğun talebi karşılamayı amaçlıyor. Boeing 787 Dreamliner filosunun büyütülmesi, Türk Hava Yolları’nın uzun menzilli kabiliyetlerini daha da güçlendirecekken, Boeing 737 MAX ise kısa ve orta menzilli hatlarda verimlilik ve esnekliği artıracak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl sonra Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump tarafından ağırlandı. İki liderin görüşme öncesi yaptığı açıklamalara göre, F-16 ve F-35 alımı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması, Halkbank Davası, ABD’nin Türkiye’ye ticari yaptırımları ile Türkiye’nin Rusya’dan petrol ürünleri alımı ana gündemi oluşturdu. Görüşmenin ardından Trump, “Harika bir görüşmeydi. Birçok konuda sonuca ulaştık.” açıklamasında bulundu.
Saat 18.31’de Trump’ın kapıya çıktığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı beklemeye başladığı görüldü. Birkaç dakika sonra Erdoğan’ın aracı da Beyaz Saray kompleksinin içine girdi. Erdoğan’ı Trump kapıda karşıladı. İki lider tokalaşarak gazetecilere poz verdi, ardından içeriye girdiler. İki lider basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre görüşmede, F-16 ve F-35 alımı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması, Halkbank Davası, ABD’nin Türkiye’ye ticari yaptırımları ile Türkiye’nin Rusya’dan petrol ürünleri alımı gibi konular ele alındı. Görüşme 2 saat 20 dakika sürdü. Erdoğan, saat 20.50’de Beyaz Saray’dan ayrıldı. Trump, Erdoğan’ı ayrılırken uğurladı.
Trump, CAATSA yaptırımlarının kaldırılabileceğini söyledi. “F-35 satımı yapılacak mı?” sorusuna Trump, “F-35 konusunu görüşeceğiz. Bence başarılı olacağız. Çok ciddi şekilde konuşuyoruz. Önemli konular var burada. Bunlar da görüşülecek. İyi bir toplantı gerçekleştirirsek CAATSA yaptırımlarını hemen kaldırabiliriz” dedi.
Trump, BM’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderlerle Gazze konusunda çok iyi bir görüşme yaptıklarını kaydederek, “Sanırım bir tür anlaşmaya varmak üzereyiz.” dedi. Gazze konusunda Trump, “Çözebileceğini düşünüyorum ama rehineleri istiyoruz. Herkes bu savaşın bitmesini istiyor. Gazze için adım atılabilir” diye konuştu.
Trump’ın Erdoğan ile görüşmesinde yakasına taktığı uçak rozeti dikkat çekti. Rozetin F-22 Raptor modeline ait olduğu anlaşıldı. ABD, bu uçağı diğer ülkelere satmıyor.
Türkiye, geliştirme sürecinde yer bulunmasına rağmen farklı gerekçelerle F-35 savaş uçaklarını da ABD’den alamadı. Rusya’dan alınan S-400 hava sistemlerinin ardından bu süreç donduruldu. ABD uçakları vermekten vazgeçti. Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35A savaş uçağı ise 2018’den bu yana ABD’de depolanıyordu.
Türkiye, JSF programına 1999 yılında girdi. Türkiye, 2002 yılında Sistem Geliştirme ve Gösterim, 2007 yılında ise Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme safhaları ile programa katılımını artırdı ve projeye ciddi rakamlarda geliştirme amaçlı ödemeler yaptı. Türkiye, projeye ilk girdiğinde toplam 100 adet F-35A tedarik etmeyi planladığını açıklamış 30 adet için de ön sipariş vermişti.
Milli Savunma Bakanı Güler, bu durum hakkında bilgi verirken, yeni savaş uçaklarının silah ve ekipmanlarıyla birlikte maliyetinin yaklaşık 7 milyar dolara çıkacağını belirtti.
Bakanın verdiği bilgiye göre Türk Hava Kuvvetleri’nin, bu aşamada 40 adet F-35’e ihtiyaç duyduğunu değerlendiriyor. Bu arada Ankara, Eurofighter Typhoon alımını da değerlendiriyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de Türkiye’nin F-35 programına yatırımının 1 milyar 400 milyon dolarlık tutarda olduğunu açıklamıştı.