Küresel Sumud Filosu’na katılan İtalyan vekil Scuderi, yaÅŸadıklarını AP Genel Kurulunda anlattı
7 Ekim 2025
Küresel Sumud Filosu’na katılan Avrupa Parlamentosu’nun İtalya’dan Üyesi Benedetta Scuderi, soykırımcı rejim tarafından alıkonulduklarını, temel ihtiyaçlara ve haklara eriÅŸimden mahrum bırakılarak fiziksel saldırıya uÄŸradıklarını söyledi. Scuderi, geri döndükten sonra Strazburg’da düzenlenen AP Genel Kurulu oturumunda söz alarak durumu anlattı, “ben ve bu Parlamentonun dört üyesi de dahil olmak üzere 400 kiÅŸi İsrail tarafından uluslararası sularda kaçırıldı” sözleriyle konuÅŸmasına baÅŸladı.
KonuÅŸmasında raÄŸmen çoÄŸunluÄŸu siyonist rejim yanlısı olan Avrupa Parlementosu’nda Scuderi’nin grubu YeÅŸiller’in AP Genel Kurulunun “İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na saldırısı, katılımcıları alıkoyması ve hukuksuz muamelelere maruz bırakması” konularını ekleme önerisi çoÄŸunluk tarafından reddedildi.
Avrupa milletvekili “bu, uluslararası hukukun ve deniz hukukunun ağır bir ihlalidir. Zorla AÅŸdod’a götürüldük, yasa dışı bir ÅŸekilde gözaltına alındık, kontrol edildik ve temel haklarımızdan mahrum bırakıldık. Su, yiyecek, uyku ve ilaçtan mahrum bırakıldık ve bazı durumlarda fiziksel saldırıya uÄŸradık” diye konuÅŸtu.
Benedetta Scuderi, şöyle devam etti: “Tek suçumuz, kıtlık çeken bir nüfusa insani yardım götürmekti. Bu kurumların ve diÄŸer birçok hükümetin yapmadığı ÅŸeyi, yani uluslararası hukuka ve insan onuruna saygılı davranmaktı. Tek suçumuz, Gazze’de canlı yayınlanan soykırımı ve İsrail ihlallerini izlerken yerimizde duramamamızdı. YaÅŸadıklarımız, Filistinlilerin her gün yaÅŸadıklarının sadece bir kesitiydi.”
“Biz burada yaptırım uygulayıp uygulamamamız gerektiÄŸini tartışırken, meslektaÅŸlarımız Rima Hassan ve Emma Fourreau hala geri dönmedi. Melissa Camara’nın da içinde bulunduÄŸu bir baÅŸka filo ÅŸu anda Gazze’ye yaklaşıyor.” diyen İtalyan milletvekili Scuderi, AB’nin “demokrasi ve insan haklarının garantörü olma” iddiasını yerine getirmek için filonun misyonunu desteklemesi gerektiÄŸini vurguladı.