Kanada başbakanı Mark Carney iktidardaki Liberal Parti’nin büyük bir seçim zaferi elde etmesi ardından “Trump bizi asla çökertemeyecek” dedi
29 Mayıs 2025
Kanada başbakanı Mark Carney, Liberal Partisi’nin ülke seçimlerinde zafere ulaşmasıyla Donald Trump’ın “bizi asla çökertemeyecek” ifadesini kullandı. Trump karşıtlığı ile seçimi kazanan liderin zaferi, uzmanlara göre ABD Başkanı’nın ilhakı ve ticaret savaşı tehditleriyle başlayan gidişitında Gazze, Ukrayna, Ticaret savaşları girişimleri ardından dördüncü yenilgisini oluşturuyor. Eski başbakan Trudeau istifa edince daha önce merkez bankası başkanlığı yapmış yeni bir isim olan Carney Liberal Parti’nin lideri ve başbakanlığına getirildi.
Mark Carney Kanadalı olmasına rağmen uzun yıllar İngiltere Merkez Bankası’nın başkanlığını yaptı. Rothschild’ler tarafından kurulmuş olan ve mevcut dünya para sisteminin öncüsü olan bu ilk merkez bankasındaki yöneticiliğiyle Trump’tan pek haz etmeyen küresel elitlere de yakın bir isim. Liberal partinin eski lideri Trudeau’nun başarısızlıkları ardından yönetime geçmiş, seçim kampanyasını Trump karşıtlığı üzerine kurmuştu. İngiltere başbakanı Keir Starmer Salı sabahı Kanadalı mevkidaşını tebrik ederek İngiltere ve Kanada’yı “en yakın müttefik, ortak ve dost” olarak tanımladı, İngiltere ile kişisel bağları sayesinde, iki ülke arasındaki ilişkinin büyümeye devam edeceğini söyledi.
Salı sabahı Kanada’nın başkenti Ottawa’da destekçilerinin önünde yaptığı zafer konuşmasında Carney, Washington’dan gelen tehditler karşısında Kanada’nın birliğinin önemini vurguladı. “Amerikan ihanetinin şokunu atlattık, ancak bu dersi asla unutmamalıyız” dedi. “Aylardır uyardığım gibi, Amerika bizim topraklarımızı, kaynaklarımızı, suyumuzu, ülkemizi istiyor,” dedi. “Bunlar boş tehditler değil. Başkan Trump bizi parçalamaya çalışıyor ki Amerika bize sahip olabilsin. Bu asla olmayacak – asla, asla olmayacak. Ama aynı zamanda dünyamızın temelden değiştiği gerçeğini de kabul etmeliyiz.”
Seçimlerde Liberallerin Muhafazakar Parti’den daha fazla parlamento koltuğu kazanacağı tahmin ediliyordu, ancak açık bir çoğunluk kazanıp kazanamayacakları veya hükümet kurmak ve yasa çıkarmak için bir veya daha fazla küçük partiye dayanacakları düşünülmekteydi. Ancak Liberaller tek başına iktidara geçtiler.
Liberaller, Amerikan başkanı Kanada ekonomisine saldırmaya ve egemenliğini tehdit etmeye başlayana ve 51. eyalet olması gerektiğinde ısrar edene kadar ezici bir yenilgiye doğru gidiyor gibi görünüyordu. Trump’ın eylemleri Kanadalıları çileden çıkardı ve Liberallerin seçim söylemini tersine çevirmesine ve iktidarda üst üste dördüncü kez kazanmasına yardımcı olan son dönemdeki vatanperverlikte artışa yol açtı.
Kanadalılar Trump’tan nefret ediyorlar, Amerika’yla ilgili sevmedikleri bütün yönlerin bedene bürünmüş hali olarak görüyorlar. Vancouver’daki bir sokak festivalinde gerçekleşen ölümcül hafta sonu saldırısının sonuçlarıyla boğuşurken bile Trump seçim günü onları trolledi, Kanada’nın 51. eyalet olması gerektiğini tekrarladı. Ayrıca ABD’nin Kanada’ya sübvansiyon sağladığını iddia ederek şunları yazdı: “Kanada bir eyalet olmadığı sürece bunun bir anlamı yok!”