Pakistan Başbakanı Şerif, Cammu Keşmir’deki saldırıyı soruşturmaya açık olduklarını belirtti
28 Nisan 2025
Çeyrek milyara yakın nüfusuyla en büyük ikinci Müslüman ülke Pakistan’ın başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’de 22 Nisan’da düzenlenen terör saldırısına ilişkin her türlü “tarafsız ve şeffaf” soruşturmaya katılmaya açık olduklarını belirtti. Geçen haftaki saldırı ardından başlayan çatışmalar ve giderek artan yeni bir Pakistan-Hindistan savaşı tehlikesi üzerine konuşan Şerif, Hindistan’ı Pakistan’a temelsiz iddia ve suçlamalar yöneltmekle suçladı.
Şerif, ülkesinin Keşmir Pahalgam mevkiiindeki saldırıyı araştırmak için açılacak soruşturmada yer alma isteğini vurgulayarak, “sorumlu bir ülke olarak Pakistan, tarafsız, şeffaf ve güvenilir her türlü soruşturmaya katılmaya açıktır” sözlerini kullandı. “İndus Suları Anlaşması” uyarınca Pakistan’ın kullanımına bırakılan nehir sularına yönelik herhangi bir girişime karşılık verileceği uyarısında bulunan Şerif, ülkesi için “hayati ulusal çıkar” olarak nitelendirdiği suyun erişilebilirliğinin her koşulda korunacağının altını çizdi.
Çatışmalar üzerine Hindistan sert cevap vermiş, diğer yandan Pakistan’ın can damarını oluşturan İndus nehrinin sularını veren Keşmir’den gelen suyu kesebileceğinin işaretini vermişti. İndus Suyu Anlaşması’nın askıya alınıp suların kesilmesi savaş nedeni. Her iki ülke de yüzlerce atom bombasına ve bunları birbirine yollamak üzere füzelere sahip.
Pakistan Savunma Bakanı Havaca Muhammed Asıf, başbakanın bu açıklaması ardından uluslararası müfettişlerce yürütülecek her türlü soruşturmada işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. Hindistan’ın, saldırıyı İndus Suları Anlaşması’nı askıya almak için bahane olarak kullandığını savunan Asıf, Yeni Delhi hükümetinin “kanıt ya da soruşturma olmaksızın” Pakistan’ı suçladığını kaydetti. Asıf, “savaşın alevlenmesini istemiyoruz çünkü bu, bölge için felaketle sonuçlanabilir” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pahalgam saldırısını şiddetle kınandı. Açıklamada, saldırının tüm sorumlularının yargı önüne getirilmesi konusunda tüm üye devletlere işbirliği çağrısı yapıldı. Hindistan ordusundan yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki Cammu-Keşmir ateşkes hattında bazı noktalarda askeri birlikler arasında karşılıklı ateş açıldığı bildirildi. Açıklamada, herhangi bir can kaybının rapor edilmediği belirtildi. Hafta sonunda da hat boyunca askeri birlikler arasında karşılıklı çatışmalar yaşanmıştı.
Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu. Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.