Bakan Uraloğlu, 12 senedir beklemede olan Kanal İstanbul projesinden vazgeçmediklerini, finansman bulurlarsa yapacaklarını savundu
1 Mayıs 2025
2013 yılında açıklanan ve Gezi protestolarında eylemlerin bitmesi için kaldırılması şart koşulan Kanal İstanbul projesi, 12 yıldır tartışmalar çıkarmaktan başka bir ilerleme kaydetmedi. Bir yandan bu konuda toplum açıklama beklerken diğer yandan da siyasi partiler sırayla bu projeye çeşitli nedenlerle karşı olduklarını bildiriyorlar. En son Refah Partisi genel başkanı Fatih Erbakan’ın eleştirileri ardından hükümetten bir açıklama geldi.
Kamuoyunda devam eden Kanal İstanbul tartışmaları hakkında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal İstanbul projesinden vazgeçmediklerini, doğru finansman bulunduğunda projenin hayata geçirileceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Hafif Seviye Kentsel Arama Kurtarma Ekibi “Karakurt” Tanıtım ve Araç Dağıtım Töreni’ne katıldığında Kanal İstanbul projesinden vazgeçmediklerini, doğru finansman bulunduğunda projenin hayata geçirileceğini söyledi.
Bakan “kurumlarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız başta olmak üzere bu süreci istişare ediyoruz. Buna göre de kamuoyuna zaman zaman belli açıklamalarda bulunuyoruz. Biz Cumhurbaşkanımız ile ziyaret ettik. Ziyaret ettiğimiz yer Başakşehir Nakkaş Otoyol Projesi’nin Kanal İstanbul üzerindeki önemli bir yapısıdır. Altta Kanal İstanbul yapılacakmış gibi projelendirilmiş ve inşaatına da devam ediyoruz. Biz Kanal İstanbul’un yapılmasıyla ilgili çok net bir şekilde söylemek istiyorum. Çok net bir irademiz var. Biz Kanal İstanbul’u kesinlikle yapacağız.” sözlerini kullandı.
Bakan zamanlama konusundaysa “ne zaman yapacağız, ne zaman yapmayacağız bunu istişare ediyoruz. Hem Bakanımızla hem de Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz. Bu ciddi 15-20 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Dolayısıyla doğru zamanda, doğru kredi veya finans imkanları ile Kanal İstanbul’u yapacağız. Bundan vazgeçmiş değiliz” ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul İstanbul’un batı bölgesinden geçen bir suni kanal ile Boğaziçi üzerine yığılı deniz trafiğini rahatlatmak ve Türkiye’nin gemi geçişi ve ücretlendirmesi konusunda gücünü artırmak yönelimli bir planı öngören iddialı bir proje. Başlangıçta Büyükçekmece gölü üzerinden geçmesi düşünülen proje bir süre sonra bunu daha yakındaki Küçükçekmece gölüne kaydırmıştı.
Proje yapılır ve tamamlanırsa İstanbul 8 bin yıllık tarihi ardından bir ada haline gelecek.