Savunma uzmanımız Cemil Ufuk Bakırçay, Amerikan ve İtalyan teknolojisini geride bırakan Türk jetini İspanya’nın tercih etmesini tarihçesiyle deÄŸerlendiriyor
16 Mayıs 2025  Cemil Ufuk Bakırçay
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı, satınalma anlaÅŸmasını imzalayan İspanya’nın, Amerikalıların ve İtalyanların uçaklarını seçmeyip ilk tercihlerini Türkiye TUSAÅž tarafından üzerilen Hürjet uçağından yana kullandığını bildirdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AÅž kısaltması olan TUSAÅž ile AIRBUS ve İspanya Krallığı Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat, Hafif taarız ve jet pilotu eÄŸitim uçağı Hürjet’in İspanya’ya satışının önünü açacak ortak altyapı üretimini öngörüyor.
İmzalanan henüz baÄŸlayıcı olmayan ancak finansman saÄŸlamak için zorunlu ilk adım olan “memorandum of understanding” ya da Türkçesiyle niyet mutabakatı, bu yıl sonunda İnÅŸaAllah nihai anlaÅŸmaya dönüşecek. İstanbul’da Temmuz ayında yapılacak Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF’te İspanya ile imzalanan mutabakat zaptı daha da netleÅŸerek İspanya Noel tatiline girmeden resmi imzalar tamamlanacak.
Tabii bu geçecek altı ay boyunca, iki ülkenin de Avrupa’nın da çıkarına olacak anlaÅŸmayı baltalamak isteyecek çok taraf olacak. Ancak son dönemde AB liderlerinin savunma sanayii konusunda Türkiye’ye artık kapıların açılması ve ortaklaÅŸa iÅŸler yapılması gerektiÄŸi konusunda ardı ardına açıklamaları, Baykar’ın İtalyan havacılık devi Leonardo ile yaptığı ortak üretim anlaÅŸması, ÅŸu anda süreçleri iÅŸleyen Tayfun avcı uçaklarının ve Meteor avcı uçağı roketlerinin alım süreçleri, artık bu konuda ok yaydan çıktı izlenimi vermekte.
İspanya Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanlığı, kendi personelini eÄŸittiÄŸi eÄŸitim uçarlarını birkaç yıl sonra envanterinden çıkaracak. Buna alternatif uçak aramasında İtalyanlar, Amerikalılar ve Türkler yarıştı. Hürjet’i kendi klasmanında dünyadaki diÄŸer ülkelere nazaran daha yeni teknolojisi olduÄŸunu gözlemleyen İspanya en ileri teknoloji ve en makul maliyette üretim olarak Türkiye’yi ABD ve İtalya’nın üstünde buldu.
Türkiye ve CumhurbaÅŸkanlığı Savaunma Sanayileri BaÅŸkanlığı, geçmiÅŸte bazı ülkelerle yaÅŸadıkları sıkıntıları tekrar çekmemek için beraber çalıştıkları ortaklarıyla ve ülkelerle kazan-kazan politikası yürütüyor. İspanya aslında havacılık teknolojisinde geri bir ülke deÄŸil. Dünyada sivil havacılıkta lider Airbus firmasının fabrikaları Fransa’da olduÄŸu gibi İspanya’da da var. TusaÅŸ’ın Hürjet uçağı da bu fabrikalarda Airbus tarafından üretilecek. TusaÅŸ ana yüklenici olacak.
SSB’nin amacı TusaÅŸ’ın yanısıra İspanya Airbus tesislerindeki üretimi kullanarak bizim mühendislerimizin geliÅŸtirdiÄŸi, adını havacılık öncümüz Vecihi HürkuÅŸ’tan alan Hürjet’in AB ve 30 NATO ülkesine satışı. Bundan İspanya’nın da kazanması. Daha önce İspanya ve İtalya ile bu tür ortak imalat anlaÅŸmaları yapılmış ancak teknoloji saÄŸlayıcı Türkiye olmamıştı.
Türkiye’nin ileri havacılık sanayiine baÅŸlaması, 12 Eylül iktidarı döneminde ABD ile imzalanan F-16’nın Ankara’da bu iÅŸ kurulan TusaÅŸ’ın tesislerinde üretimi anlaÅŸmasıydı. Amerika’dan alternatif olan Lockheed Martin F-18 uçaklarını almak yerine kısmen Türkiye’de üretilmesi ÅŸartıyla General Dynamics F-16 uçaklarını almıştık. 45 yıl içinde kendi ileri nesil jet uçalarımızı üretebilir hale geldik. Önce pervaneli HürkuÅŸ, ardından jet motorlu avcı uçağı Hürjet geldi. Bir yandan da 5. nesil Kaan test aÅŸamasında.
Bu da Türkiye’nin Kenan Evren döneminde yapılan anlaÅŸma ve ardından bunun Özal döneminde gerçekleÅŸmesi ve yürürlüğe konması konusunda ne kadar haklı olduÄŸunu iki nesil geçtikten sonra göstermiÅŸ oldu. Ancak en önemlisi mevcut iktidarın iki nesil evvel öngörülen bu adımları atma cesareti ve o dönemde üniversitede öğrenci olanların bugün tasarımcı ve yönetici konumunda Türk jetlerini uçurabilmesi.
Hürjet ÅŸu anda bir eÄŸitim uçağı. Ancak bu uçak aslında F-16’nın hafif bir sürümü gibi olduÄŸu için buna füzeler, akıllı mühimmat, AESA radarı, savaÅŸ bilgisayarı gibi çaÄŸdaÅŸ havacılık teknolojilerinin monte eidlmesiyle, uçak modern 4,5. nesil bir avcı uçağı haline getirilebiliyor.
Dahası hem İspanya hem de Türkiye’de hemen hemen aynı olan amfibik helikopter gemilerinden kaldırmak da mümkün olacak. Onların orijinal Juan Carlos bizim de ona benzeyen TCG Anadolu gemimiz büyük uçaklar için uygun olmasa da Hürjet’in kalkması için yeterli olacak. Bu da uçak gemisinden kalkan dünyanın öteki yanına taşınabilecek savaÅŸ filosu anlamına geliyor.