İsrail’den son 30 yılın en büyük toprak gaspına dünya yine sessiz kaldı, bir tek Brezilya protesto etti.
10 Temmuz 2024 Uyananinsan.com
İşgalci rejimin sözde mahkemeleri Filistin’in Batı Şeria’daki 12,7 kilometrekarelik arazi tahsisini onaylayarak son 30 yılın en büyük toprak gaspını gerçekleştirdi. Gözlemci insan hakları grupları 2024’ün İsrail’in Batı Şeria’da toprak gaspı eylemlerinin zirve yılı olacağını belirtiyor.
Yahudi devleti yakın zamanda Filistin Batı Şeria bölgesi’nin Ürdün nehri kıyısı olan Ürdün Vadisi’nde 12,7 kilometrekarelik arazi tahsisini onayladı. Bu, 1993 Oslo anlaşmalarından sonra gelen sözde barış sürecinden bu yana onaylanan en büyük arazi hırsızlığı olduğunu gösteriyor.
Arazi gaspı, Batı Şeria’da Mart ayında 8 kilometrekare ve şubat ayında 2,6 kilometrekare araziye el konulmasının ardından geldi. Böylece dört ay içinde 15,3 kilometre kare (15300 dönüm) Müslüman toprağına Yahudi devletince el konmuş oldu. Bu bir kenti besleyecek kadar 15 bin küçük tarlaya ya da kalabalık bir kentin nüfusunu barındıracak kadar araziye denk.
Parseller bitişik ve Batı destekli Filistin Yönetimi’nin merkezinin bulunduğu Batı Şeria şehri Ramallah’ın kuzeydoğusunda yer alıyor. Netanyahu hükümeti bunları devlet arazisi ilan ederek, İsraillilere kiralanmasını sağladı ve özel Filistin mülkiyetini yasakladı.
Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinin genişlemesini kalıcı bir barış anlaşmasının önündeki en büyük engel olarak görüyor ve uluslararası toplumun büyük kısmı bunları yasa dışı olarak niteliyor. İşgalci devlet, 1967 Ortadoğu savaşında Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü ele geçirmişti. Bu bölgeler Filistin’in parçası.
Batılı devletlerce desteklenen Siyonist unsur “Cudea ve Samara” adını taktığı Batı Şeria’yı Yahudi halkının tarihi ve dini kalbi olarak görüyor.
İşgalci rejim, Batı Şeria’da 100’den fazla yerleşim yeri inşa etti. Bu yeni kasabalar eski Filistin kasabasının hemen bitişiğinde yer alıyor ve bir süre sonra eski şehri yutmak üzere sürekli genişliyor. Yahudi devletinin vatandaşı 500 binden fazla fanatik Siyonist yerleşimciye ev sahipliği yapan bu yerleşimlerin halkı otomotik silahlarla Filistin kasabalrında geziyor, suratını beğenmedikleri tarıyor. Son dokuz ayda 200 kadar Müslümanı fanatik Yahudiler eğlence olarak öldürdüler. Genelde Tel Aviv’e hizmet eden laik ve batıcı El Fetih partisi kontrolündeki Filistin İdaresi, işgal altındaki Batı Şeria’nın bir bölümünü yönetse de toprakların yüzde 60’ındai ana yollarda, sınırlarda ve doğal kaynakların olduğu noktalarda faaliyet göstermesi yasak.
Hristiyan çoğunluklu dev Latin Amerika ülkesi Brezilya, Netanyahu hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını kınadığını bildirdi. Brezilya Dışişleri Bakanlığı rejimin bu kararının, uluslararası hukukun açık ihlali anlamına geldiği belirtti. Kararın iki devletli çözüm çabalarını riske atacağı kaydedilen açıklamada, Brezilya hükümetinin Netanyahu hükümetinin keyfi şekilde 27 Haziran’da Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme kararını dehşetle karşıladığını ve barış çabalarına gölge düşüren bu kararı kınadığını beyan etti.
Brezilya açıklamasında İsrail’in bu adımlarının, Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıların sona erdirilmesine yönelik bölgesel barış çabalarını da tehlikeye attığı vurgulandı. Brezilya’nın geçen yıl ikinci kez seçilen Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Silva’nın, iki devletli çözüme bağlılığı hatırlatılan açıklamada, “Başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapsayan bir Filistin Devleti’nin kurulmasını destekliyoruz” denildi.