Türkiye’yle gönüllüleri savaştıracak

Yunanistan silahlı kuvvetlerinde “aktif gönüllü yedek” sistemini yazarımız Cemil Ufuk Bakırçay yorumluyor

Türkiye’yle gönüllüleri savaştıracak

30 Nisan 2025   Cemil Ufuk Bakırçay

Her yıl %1 azalan nüfusu ve askerliğe elverişli yaştakilerin hızla azalması nedeniyle Yunanistan’ın, savaş yapacak silahlı kuvvetleri için yeni bir “aktif gönüllü yedek” sistemi oluşturacağı Atina medyasınca dile getirildi. Hemen her hafta Türkiye aleyhinde küstah açıklamalarıyla bilinen, pabuç dilli Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias da bu konuda yaptığı açıklamada, yedek askerlik uygulamasının savunma sisteminde önemli bir yeri olduğunu, nitelik açısından iyileştirilmiş bir yedeklik sistemine ve yurttaş ordusunun ulusal savunma programına entegre edilmesine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayarak “güvenliğimiz ve ulusal bekamız bunu gerektirir” dedi.

İyi ancak işe yarar pratik bir eğitimi temel alan dinamik bir modele ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dendias, zorunlu askerlik görevini tamamlayanların ilgili birimlere başvurması esasına dayalı gönüllü yedek askerlik sistemi oluşturulacağını savundu. Dendias, bu yeni oluşum için son 10 yılda askerlik yapmışlara çağrı yapılacağını ifade ederek, amacın, 2030 hedefleri kapsamında silahlı kuvvetlerdeki acil ihtiyaçları karşılamak üzere farklı bir eğitimden geçmiş 150 bin aktif gönüllü yedek askerden oluşan yeni bir güç meydana getirmek olduğunu aktardı.

Yunanistan bu sayede ordusunu bir savaş sırasında iki katına çıkarmayı hedefliyor. Şu anda halen yedek asker bulunmasına rağmen bunlar sadece kağıt üzerinde savaşacak halde. Yunan savunma bakanının Amerika ve İngiltere’de olan sık sık eğitim almasına rağmen sivil yaşama devam eden rezerv asker sistemini ülkesinde gereçekleştirmeye çalıştığı yorumları yapılmakta.

Böylesi bir sistem için Yunanistan’da zaten iki yıl olan askerlik dönemi ardından kimin gönüllü olacağı da bir tartışma konusu. Yunanistan’da gençler ağırlıkla sol görüşe daha yakın. Sağ iktidarın kendisine sempati duyan ve yer yer oy veren aşırı sağ ve paramiliter gruplardan yararlanabileceği belirtilmekte.

Bu tip aşırı milliyetçi gruplar arasında en önde gelen siyasi oluşum da ciddi bir oy potansiyeli bulunan aşırı sağcı Altın Şafak kesimi. Bu tip oluşumların bunda olası yer alabilmesi mümkün. Ancak Altın Şafak zihniyetindeki insanların eğitilip silahlandırılması halinde bunların ileride bir darbe yapmayacağının da garantisi bulunmuyor. Yunanistan 50 yıldır darbe görmedi ancak ondan evvel sürekli darbeler ve karşı darbelerden muzdarip bir ülkeydi.

Gönüllü sisteminin Türkiye’ye karşı en fazla işleyebileceği bölgelerin Ege Adaları ve Batı Trakya olacağını iddia edenler var. Yunanistan çok sayıda Ege adasına büyük bir gücü serpiştirmek istemiyor ve bir Türk çıkarması halinde direnecek asker sayısı savunma çevrelerini düşündürüyor. Adalarda rezerv kuvvetler ve askeri eğitimi bulunan güvenilir yerli halka düzenli ada içi eğitimler verilmesiyle ve İsrail koordinasyonunda bunların bir direniş örgütüne dönüştürülmesi, adaların meskun mahalinde veya dağlık kesimlerinden yerel gönüllülere gerilla savaşına girişme kapasitesi kazandırılmasının Türkiye karşısında kısmen bir caydırıcılık oluşturabileceği görüşü Atina’da d,le getirilen bir düşünce.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.